Festival Cvička 2023 in Golažijada

Festival Cvička 2023 in Golažijada

V petek, 26. 5. 2023, smo se člani DV Dolina – Jesenice odpeljali z avtobusom, kot že vrst let do sedaj, na tradicionalno srečanje vinogradniških društev Dolenjske in se udeležili povorke na 2. Festivalu cvička v Novem mestu. Z nami so tokrat potovali člani sosednjega vinogradniškega društva Cerklje ob Krki, ki jih ni bilo veliko, zato smo jih vzeli s sabo in so se prepričali, kako vesela družba smo mi “spodnji Krajnci”, kot so nas hudomušno poimenovali.

V dobrem razpoloženju, z nami sta bila tudi harmonikarja, je pot hitro minila, kakor tudi čakanje na povorko. Možje so poskrbeli za tekoče zadeve, ženske za prigrizke. V povorki je sodelovalo več kot tisoč članov vinogradniških društev, ki smo druženje nadaljevali pod velikim šotorom. Bili smo priča kronanju novega kralja cvička Marjana Jeleniča iz Kostanjevice ob Krki in imenovanju novega ambasadorja cvička Franca Smrekarja iz VD Škocjan.

Vinogradniški hramčki na Glavnem trgu v Nove mestu so mamili s svojo ponudbo cvička in drugih sort vina. Od degustacij in sproščenih klepetov smo se morali žal posloviti saj se je ura odhoda hitro približala. Nas je pa zato dobra volja spremljala še vso pot do doma. In v mislih smo bili že na nedeljskem dogodku…

V nedeljo, 28. 5. 2023, so se na istem prizorišču na Glavnem trgu v Novem mestu zbrali člani enajstih društev in se pomerili v kuhanju golaža. Naša ekipa , ki so jo sestavljali Vogrin Ivan, Barkovič Pepi in Barkovič Ivan ter njihova logistična podpora Andrej Kvartuh, so se dela lotili skrajno profesionalno. Nekaj članov se nas je pozneje pridružilo z malico in “psihično” podporo. Naši kuharji so se izkazali kot pravi masterchefi saj je njihov golaž prejel veliko pohval. Da je to res pove tudi dejstvo, da je bil njihov kotel prazen med prvimi. Še enkrat čestitke za odlično opravljeno delo.

V nedeljo smo bili priča še enemu pomembnemu dogodku. Med ostalim je pod večer tega dne bila razglašena še nova cvičkova princesa. Ta laskav naziv bo v trajanju enega leta nosila Nika Martinčič iz Šentjerneja, hči znanega vinarja in strokovnjaka za vinogradništvo Jerneja Martinčiča. Krono ji je nadela bivša princesa, nam dobro znana Anja Smrke.

Več o obeh dogodkih pa si poglejte še v foto galeriji.

>>> Foto galerija s povorke

>>> Foto galerija z golažijade

 

 

 

296 Ogledi