Društveno ocenjevanje vin 2021

Društveno ocenjevanje vin 2021

V torek, 30. 3. 2021, smo v DV Dolina – Jesenice izvedli tradicionalno društveno ocenjevanje vin. Glede na epidemiološko situacijo in ukrepe za preprečevanje širjenja COVID -19, je bilo letošnje ocenjevanje izvedeno na dveh lokacijah, in sicer v prostorih KS Jesenice na Dolenjskem in Prosvetnem domu (Slavčkovih prostorih) na Veliki Dolini.

Na letošnje ocenjevanje vin je bilo oddanih 132 vzorcev, od tega je bilo največ cvičkov, kar 54. Ostale sorte so bile dolenjsko rdeče in dolenjsko belo, žametna črnina, modre frankinje ter ostala sortna vina. Med oddanimi vzorci je izstopala modra frankinja letnik 2005.

Na Veliki Dolini je komisija v sestavi Andrej Bajuk (predsednik), Stanislav Barkovič, Ljubo Bizjak, Boštjan Lazanski in Jože Prah ocenjevala cvičke, dolenjska rdeča vina in žametno črnino.

V prostorih KS Jesenice na Dolenjskem pa je komisija v sestavi Milena Rožman (predsednica), Roman Baškovč, Mihael Kvartuh, Matjaž Črpič in Miro Škofljanc ocenjevala modro frankinjo, dolenjska bela vina, sortna vina in penino.

Komisiji sta ugotovili, da je bilo na letošnjem ocenjevanju vin nekaj več napak prisotnih na rdečih vinih (cviček, dolenjsko rdeče, žametna črnina,….), medtem, ko so bila bela vina v primerjavi z lansko letino neprimerljivo boljša.

Po končanem ocenjevanju cvička so bili štirje vzorci cvičkov ocenjeni z enako oceno 16,23, nakar je komisija, ki je ocenjevala cviček ponovno izvedla ocenjevanje in med štirimi vzorci izbrala najboljšega, ki ga je pridelal Roman Zofič s Cirnika.

Iskrene čestitke in zahvala vsem, ki ste s svojimi vzorci sodelovali na letošnjem ocenjevanju, predvsem pa čestitke novemu društvenemu kralju Romanu Zofiču za najboljše ocenjeni cviček.

Rezultati in nekaj fotografij se nahaja na spodnjih povezavah!

>>Rezultati društvenega ocenjavanja vin 2021<<<

>>>Fotografije z ocejavanja vin <<<

693 Ogledi