Rezultati ocenjevanja vin 2022 DV Dolina – Jesenice

Rezultati ocenjevanja vin 2022 DV Dolina – Jesenice

Spoštovane vinogradnice in vinogradniki

V teh dneh se že prav pošteno spogledujemo z vse toplejšimi in daljšimi dnevi ko nas kar požene v naše vinograde, med trse in hramčke, na naše lepe hribčke. Narava se prebuja, delo zunaj kliče, a delo v kleteh še zdaleč ni končano.

Lanski pridelek je bil, na veliko žalost vinogradnikov, slabo preizkušan. Iz vseh nam dobro znanih razlogov in ukrepov je bilo druženje močno okrnjeno in posledično so se vina v kleteh redko degustirala.

Prav zato smo se v društvu ponovno odločili, da pripravimo poskusno ocenjevanje, ki smo ga izvedli v petek, 11. 3. 2022 in našim društvenim degustatorjem omogočili trening pred uradnim ocenjevanjem.

Že tradicionalno ocenjevanje vin članov DV Dolina – Jesenice smo izvedli v torek,15. 3. 2022, v prostorih Kmetije Svetnik v Gaju, kar se je ponovno pokazalo kot odlična izbira in zelo primeren kraj za organizacijo tovrstnih dogodkov. Dodali smo le še nekaj dekoracije, rezultati pa so bili sproti na vpogled na dveh velikih panojih in tako je delo, z že utečeno ekipo, nemoteno steklo.

Našemu vabilu k ocenjevanju se je tudi letos odzvalo lepo število članov z več kot 120 vzorci vin. Prevladovali so cvički, dolenjsko rdeče in belo vino, nekaj vzorcev sortnih vin in tri vzorci penin.

Bela vina, frankinje in penine je ocenjevala komisija v sestavi:
Milena Rožman – predsednica
Prah Jože – član
Kvartuh Mihael – član
Bizjak Ljubo – član
Škofljanc Miro – član

Rdeča vina in penine je ocenjevala komisija v sestavi:
Bajuk Andrej – predsednik
Baškovč Roman – član
Valek Marko – član
Barkovič Stannislav – član
Lazanski Boštjan – član

Po ocenah komisije je lanjski pridelek rdečih vin povprečen, saj zaradi kratke dobe med cvetenjem in doseženo stopnjo sladkorja grozdje ni popolnoma dozorelo (pečke so bile še zelene). Bela vina so dosegla bistveno višje ocene, vseeno pa letnik ne izstopa po kakovosti.

Kletarji so se po besedah komisije izkazali kot odlični kletarji, saj je bilo izločenih vin le za vzorec. O napakah in pripombah boste vinogradniki pisno obveščeni, da lahko v najkrajšem času napake tudi odpravite.

Letošnji kralj cvička je po oceni komisije postal Matjaž Črpič iz Gaja za kar mu iskreno čestitamo.

Desetim najvišje ocenjenim cvičkom je bila izmerjena tudi stopnja alkohola in s tem dana možnost sodelovanja na izborih vin kot je izbor za Županovo vino.

Vsem članom za vzorce in sodelujočim pri ocenjevanju še enkrat iskrena hvala in naj vam bo letošnje leto naklonjeno z lepim vremenom in dobrim ter kakovostnim pridelkom.

Rezultate in fotografije letošnjega ocenjavanja vin si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

Rezultati društvenega ocenjevanja vin 2022
Foto utrinki društvenega ocenjevanje vin 2022

554 Ogledi