Postavitev društvenih klopotcev

Postavitev društvenih klopotcev

Čeprav je srečanje, druženje, delovanje v društvih v letošnjem letu že iz znanih razlogov močno okrnjeno, se mi v našem društvu vinogradnikov Dolina – Jesenice še kar trudimo, da naše delovanje ostaja na kar se da pozitivnem nivoju in želimo v okviru danih priporočil za varovanje zdravja izpeljati vsaj nekatere dogodke, ki smo jih načrtovali za letošnje leto.

Tako smo pred nekaj dnevi postavili dva društvena klopotca (oba sta delo našega člana Boštjana Vogrina), ki bosta začela oznanjati, da prihaja, predvsem za nas vinogradnike, najlepši čas v letu. Jesen bo kaj kmalu tu in z njo tudi nagrada za trud in delo v vinogradih. Jagode se bodo obarvale, zato je grozdje potrebno zavarovati pred požrešnimi ptiči. In star slovenski običaj narekuje, da v vinogradih zapojejo klopotci.

Najprej smo se zbrali, zdaj že tradicionalno, ob naših trtah v krožnem križišču na Dvorcah. Letos smo klopotcu dodali še logotip (Dolina – Jesenice), ki sta ga izdelala naša člana Slavko Bizjak in Alojz Vogrin. Po krajšem druženju ob kozarčku cvička ter melodijah naših mladih harmonikarjev Mateja Franka ter Blaža in Marka Vogrina smo se preselili na drugo lokacijo tega dne, v Slivovko na Ponikve pri Veliki Dolini, kjer nas je v svojem vinogradu, z ženo in prijatelji, pričakal kralj društvenega ocenjevanja vin 2020 Branko Vogrin.

Dogodek smo lepo zaokrožili s postavitvijo društvenega klopotca, na katerem je vgraviran grb društva. Ob tej priložnosti je navzoče pozdravil predsednik društva Martin Kvartuh in se zahvalil članom, ki so prispevali vzorce svojih vin na različnih ocenjevanjih.

Čestital je dobitnikom medalj in priznanj tako na 48. Tednu cvička v Trebnjem kjer je Stanislav Barkovič prejel kar štiri zlate medalje in dobitnikom visokih priznanj na 46.odprtem državnem ocenjevanju vin v okviru 58. kmetijsko živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni, kjer so bili prisotni tudi naši vinarji. Od sedmih vzorcev cvička PTP so dosegli eno zlato medaljo (Stanislav Barkovič) in šest srebrnih medalj (eno Stanislav Barkovič, eno Milan Valek, dve Ljubomir Semenič, dve Družina Bizjak). Srebrno medaljo za dolenjsko belo je prejela Družina Bizjak in Milan Valek za penino.

Prav posebej pa se je predsednik zahvalil in čestital vsem desetim članom, ki so se prijavili v izbor za Županovo vino 2020, saj je večina bila uvrščena med najboljše. In najboljši cviček je po enoletnem premoru zopet last našega člana. Tokrat je cviček za Županovo vino pridelal Ljubomir Semenič s Koritnega.

Prisotne je pozdravil in čestital za dosežene rezultate tudi podžupan občine Brežice Bogdan Palovšnik, ki ni skrival zadovoljstva, da je član našega uspešnega društva.

Aktualni kralj Branko Vogrin se je vsem lepo zahvalil za udeležbo in nazdravil s kozarcem zmagovalnega cvička. Medtem je že dišalo po dobrotah iz žara, ki sta jih za ta dogodek prispevala člana Andrejka in Jože Zobarič.

In…klopotca veselo pojeta svojo pesem. Oznanjata jesen.

Foto galerijo z dogodkov si lahko ogledate >>> TUKAJ.
Članek se lahko ogledate tudi na spletni strani >>> Posavskega obzornika.

972 Ogledi