52. Teden cvička

52. Teden cvička

Vinogradniška društva, vključena v Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske, aktivno sodelujemo v največjem vinarskem dogodku na Dolenjskem – Tednu cvička. Kot že veleva naziv je prireditev posvečena dolenjskemu posebnežu cvičku, kralju dolenjske dežele, ki vsaj v tem tednu ponosno parodira pred ostalimi vini.

Naše društvo je v okviru programa 52. Tedna cvička sodelovalo na ocenjevanju vin, ki je potekalo v izvedbi Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto v torek in sredo, 16. in 17. aprila 2024. Vinarji DV Dolina – Jesenice so oddali 9 vzorcev in za svoja vina prejeli naslednje zaslužene listine, za katere jim iskreno čestitamo in nazdravljamo:

  • Stanislav Barkovič – modra frankinja 2019  – 18,03 – ZLATA MEDALJA
  • Stanislav Barkovič – cviček PTP  – 16,07 – SREBRNA MEDALJA
  • Stanislav  Barkovič – modra frankinja 2020 – 16,33 – PISNO PRIZNANJE
  • Družina Bizjak – kerner – 17,77 – ZLATA MEDALJA
  • Družina Bizjak – cviček PTP – 15,70 – PISNO PRIZNANJE
  • Družina Bizjak  – modra frankinja 2022 – 17,10 – PISNO PRIZNANJE
  • Marko Valek – penina bela – 17,90 – ZLATA MEDALJA
  • Marko Valek – cviček PTP – 15,77 – PISNO PRIZNANJE
  • Ljubomir Semenič – dolenjsko rdeče – 16,13 – PISNO PRIZNANJE

17. maja 2024 so nas v okviru programa 52. Tedna cvička, z grbom DV Dolina – Jesenice na majicah, zastopali tudi domači Slavčki, kot vinogradniški pevski zbor v Trebnjem. Kot vemo, Zveza tradicionalno organizira srečanje vinogradniških zborov Dolenjske v kulturnem domu Trebnje, letos že devetič. Družbo je pevcem delal tudi predsednik Martin Kvartuh. Čestitke in zahvala Slavčkom za dolgoletno zvesto sodelovanje.

Naša najštevilčnejša udeležba je bila pričakovano v petek, 26. maja 2024, ko se nas je zbralo poln avtobus dobro razpoloženih članov in odpravilo proti Novem mestu na povorko vinogradniških društev. Opremljeni s pletenkami vina, košarami slastnih dobrot ter oblečeni v rdečo društveno »uniformo«, smo se v družbi harmonikarjev, podali v tisočglavo povorko in zastopali naše kraje. Na čelu povorke je, v družbi ostalih praporščakov, prapor DV Dolina – Jesenice ponosno nosil Jože Frigelj. Bili smo priča pestremu programu. Na prizorišču smo si najprej ogledali nastop mestne godbe Novo mesto in novomeških mažoret  ter prisostvovali slavnostni otvoritvi Festivala cvička in 52. Tedna cvička, katero so pospremili številni govorci. Na plesišču smo se z veseljem zavrteli ob zvokih Ansambla Pogum, katerega član je od letos tudi naš sokrajan harmonikar Matevž Sodič, kisi je vzel čas tudi za nas, z nami nazdravil in poklepetal. V večernih urah je sledilo kronanje kralja cvička, katerega naziv je prejel mlad vinar Andrej Grabnar iz DV Raka, ki je ponovil svoj uspeh in naziv iz leta 2020, ter razglasitev ambasadorja, ki je postal Sašo Đukić, vsem dobro poznan kot Mama Manka.

V nedeljo, 26. maja 2024, je na Glavnem trgu v Novem mestu potekala golažijada, na katero smo tudi letos, kot eno izmed 10-ih društev, prijavili naše društvo. Golaž so ponovno kuhali naši preverjeni kuharji Ivan Vogrin, Ivan Barkovič in Pepi Barkovič, ki so znani po odličnem golažu. Upravičeno so prejeli čestitke za svoje delo, vsi pa smo tudi hvaležni njihovi pripravljenosti sodelovati na golažijadi in tudi na ta način predstavljati naše društvo. Predsednik Kvartuh je prevzel tudi priznanja in medalje naših članov za ocenjena vina, katerih podelitev bo sledila na osrednji društveni prireditvi, ki bo 8. junija 2024. V večernih urah pa je na cvičkov dvor stopila tudi nova cvičkova princesa Blažka Ilovar iz Radovlje pri Šmarjeti, s katero se bomo lahko srečali že na naši naslednji društveni prireditvi pri Svetniku v Gaju.

Zapisala: Darja Šumlaj

Foto: Andrej Kvartuh

Več o dogodkih tedna cvička si poglejte v foto galeriji (spodnje povezave).

>>> Povorka

>>> Golažijada

59 Ogledi