Po poteh frankinje Posavja

Po poteh frankinje Posavja

In končno smo dočakali dan, ko se spet lahko podamo na potep. Po dveh covidnih letih smo v počastitev Dneva državnosti v soboto, 25. 6. 2022, sedli na avtobus in krenili na pot. Tokrat smo se odločili za potepanje po domačih logih, po domačem Posavju.

Rdeča nit tokratne ekskurzije je bila frankinja. In ker vemo, da proizvajalcev tega odličnega vina na našem območju ne manjka, smo se odločili obiskati enega največjih proizvajalcev pri nas in tudi velikega strokovnjaka na tem področju gospoda Jerneja Martinčiča. In odločitev se je izkazala za več kot pravilno.

V Šentjerneju, kjer živi in dela družina Martinčič in kjer se nahaja njihova klet, smo bili sprejeti z široko razprtimi rokami in velikim nasmehom dobrodošlice gospodarja Jerneja. Le ta nas je v uro in pol dolgem obisku popeljal skozi kleti in in prostore polnilnice, nam predstavil svojo dejavnost in nas v prijetnem prostoru za degustacijo popeljal skozi zgodbo o njihovi dejavnosti. Gospodinja Jožica in hčerka Jerneja sta poskrbeli, da kozarci niso ostali prazni in miza je kar sama ponujala dobrote za pod zob. Odličen izbor vin in jedi ni bilo edino, kar lahko pohvalimo ob tem obisku. Gospodar je poskrbel za pravo predavanje o škropljenju, zelenih delih v vinogradu, kakor tudi o kletarjenju in vprašanja so kar deževala. Izvedeli smo veliko koristnega in uporabnega.

Pot smo nadaljevali proti Sevnici, kjer nas je že od daleč pozdravljal s svojo lepoto grad Sevnica in pod njim ležeč grajski vinograd. Po prijaznem sprejemu kustosinje muzeja smo kaj hitro sprejeli vabilo, da se spustimo v grajsko klet, saj je bilo tam prijetneje kot zunaj, kjer je žgalo vroče sonce. Poskusili smo izbrana vina domačih ponudnikov in tudi frankinjo iz grajskega vinograda, kamor smo se, po odlično izpeljani degustaciji vin in prigrizku, tudi sprehodili. Nebo nad nami je grozilo in napovedovalo nevihto zato smo pohiteli proti avtobusu, se tam še enkrat odžejali in…odgnali nevihto.

In že je bil čas za kosilo, čeprav nismo bili prepričani, da bomo lahko še kaj pojedli, ker smo bili povsod obilno postreženi. Pregovor pravi “bolje dvakrat jest kot enkrat bit tepen”. V gostilni Janc na Studencu nas je dočakal mladi gospodar Domen in že njegov široki nasmeh je napovedal, da smo zares dobrodošli. In res je bilo tako. Okusno kosilo, dobra kapljica in na koncu še gospodarjevo vabilo v klet, vse to nas je več kot navdušilo. Ambijent Jančeve kleti, spontana pesem in seveda odlična frankinja…dobitna kombinacija. Morali smo se posloviti saj dneva še ni bilo konec.

Čeprav je bilo sonce še visoko, smo imeli ta dan v načrtu le še en postanek. Odpeljali smo se v Arnovo selo, kjer ima v kraju Mrzlak vinograd z več kot 4000 trsi naš član Jože Lončarič. Ker so bili naši trebuščki še vedno polni, je za naše počutje in rekreacijo poskrbela Irena, ki je kot organizatorka izleta prisluhnila našim “težavam”, ustavila avtobus pred predvidenim postankom, da smo se sprehodili do Lončaričeve kleti, pretegnili noge in glej naenkrat smo bili spet pripravljeni za odlične kulinarične in vinarske specialitete Lončaričevih. Gospodar Jože z ženo Ivanko in sin Uroš s svojo mlado družinico so nas pogostili, kot da smo prišli v kakšno vrhunsko klet. Bili smo navdušeni in hvaležni za vse kar so nam pripravili. Ogledali smo si njihov vinograd, kjer vsi člani družine poprimejo za delo. Odlična vina so sad trdega dela vseh njih.

Polni lepih vtisov in še česa drugega smo se poslovili od naših Lončaričevih i jo ubrali proti domu že z mislijo o prihodnjem potepanju jeseni…in kot je rekel nekdo od udeležencev izleta “mi smo pa res ena odlična ekipa”.

>>>Foto utrinki s potepanja po Posavju

334 Ogledi