13. tradicionalni vinogradniški pohod

13. tradicionalni vinogradniški pohod

V lepem sončnem vremenu smo se vinogradniki našega društva in drugi pohodniki tudi letos, že trinajstič, podali na pohod po vinorodnih gričih domačega kraja. Zbrali smo se na Jesenicah, na njihovem lepo urejenem trgu, kjer smo najprej poskrbeli za kratek kulturni program. Domači Slavčki so med ostalim zapeli Zdravljico, Gašper in Matevž Frigelj sta prebrala pesmi Franceta Prešerna, Edi Zaplatič pa nam je zaigral še na harmoniko. Vse prisotne so pozdravili predsednik društva Martin Kvartuh, v imenu ZDVD Miran Jurak in podpredsednik KS Jesenice na dolenjskem Slavko Bizjak. Dogodek je povezovala tajnica društva Darja Šumlaj. Po začetnem okrepčilu in pečenih jajcih smo se dobre volje, bilo nas je okrog šestdeset, podali na pot proti Ribnici in Gaju kjer so nas že pričakovali tamkajšnji domačini. 

Pri Brcetovi zidanici v Gaju smo bili deležni ne le obilice dobrot in odlične kapljice, uživali smo tudi v prekrasnem razgledu na kraje onstran Save.

Pot smo nadaljevali proti Veliki Dolini čez Perišče in na Rajec. Pred zidanico Bizjakovih so nas pričakale bogato obložene mize in kar nismo se mogli poslovit, saj so tudi tu naši člani poskrbeli za čudovito vzdušje. In že smo prečkali mokriško posest, se po nekaj kilometrih vrnili na izhodiščno točko in kaj hitro  posedli okrog miz v v prostoru tamkajšnjega doma krajanov. Bili smo rahlo utrujeni, za nami je bilo enajst km nezahtevne poti, a vseeno se nismo mogli upreti odličnemu golažu, ki sta ga skuhala Ivan Vogrin in Ivan Barkovič. Zalili smo ga še s kozarčkom odličnega cvička in zapeli ob zvokih harmonik bratov Blaža in Marka Vogrin. Preživeli smo še en čudovit dan v organizaciji članov DV Dolina – Jesenice

Irena Bogovčič
Foto: Andrej Kvartuh

>>>Foto utrinki s pohoda
>>>Objava Posavski Obzornik

248 Ogledi