Strokovna ekskurzija v Komendo

Strokovna ekskurzija v Komendo

V soboto, 13. 4. 2019 smo člani društva vinogradnikov Dolina – Jesenice organizirali  prvo letošnjo strokovno ekskurzijo.

Po dobri uri vožnje smo se ustavili v Trzinu, v prijetni gostilni Narobe, kjer smo se okrepčali in posladkali z odlično kavo in domačimi piškoti. Prosti čas smo izkoristili za nakup novih kap, ki jih je društvo nabavilo za člane. In že smo pot nadaljevali v Komendo, kjer smo obiskali Kmetijsko obrtni sejem, v organizaciji konjeniškega Kluba Komenda. Na sejmu smo si ogledali kmetijsko, gradbeno,  gozdarsko in komunalno mehanizacijo ter obiskali ponudnike iz področja vrtnarstva, podjetništva, obrti in ogrevanja. Našo pozornost so pritegnili ponudniki mesnin in drugih domačih dobrot, ki jih v tem velikonočnem času ni manjkalo. Kljub nizkim temperaturam smo bili z obiskom sejma in ponudbo zelo zadovoljni, saj je vsakdo našel kaj zanimivega in poučnega.

Po ogledu sejma nas je pot vodila v Dob pri Domžalah. Po odličnem kosilu  v restavraciji Jamarski dom, so nam za popestritev dneva, zaigrali in z nami tudi zapeli člani klape Jadranski Maestrali. V sklopu Jamarskega doma  je Jamarski muzej in Železna jama. Pod vodstvom dveh izkušenih jamarjev smo si oboje tudi ogledali in prisluhnili zanimivim zgodbam iz preteklosti.

V poznih popoldanskih urah smo pot nadaljevali proti Dolenjski. Seveda pa vinogradniki ne moremo ekskurzijo zaključiti brez obiska katere od vinskih kleti. Tokrat smo se odločili za obisk kleti enega izmed bivših kraljev cvička. Na čudovitih vinorodnih pobočjih Trške gore se raztezajo tudi vinogradi družine Colnar, katerih klet smo obiskali. Janez Colnar mlajši, sin dvakratnega kralja cvička Janeza Colnarja starejšega, nam je predstavil njihovo vinsko klet, pridelavo grozdja in zgodovino kletarstva Colnar. Seveda ni šlo brez degustacije njihovih vrhunskih vin. Med nami je kar nekaj dobrih pevcev in zato lepe domače pesmi tudi tokrat ni manjkalo. Dobre volje in zadovoljni z vsem doživetim tega dne, smo se v večernih urah vrnili v domače kraje. In ker je bila noč še mlada, smo se v večini, ob dobri kapljici in domačih salamah, družili še nekaj uric v kleti našega člana Slavkota na Rajcu. In enoglasno zaključili….bilo je lepo.

Za ogled foto utrinkov kliknite tukaj.

682 Ogledi