Strokovna ekskurzija DV Dolina – Jesenice

Strokovna ekskurzija DV Dolina – Jesenice

Po poteh traminca treh dežel

Jeseni, ko so dela v vinogradih in kleteh v večini postorjena, a nikdar dokončana, si vinogradniki našega društva vzamemo čas za druženje in nabiranje novih znanj.  Kot že mnogo let doslej, smo se tudi letos odločili, da se takoj po prazniku našega patrona sv. Martina, odpravimo na pot. In spet je bil interes za ekskurzijo zelo velik, saj smo samo v dveh dneh napolnili največji avtobus.

Rdeča nit letošnje ekskurzije je bila sorta vina traminec. Želeli smo obiskati in spoznati različne dežele in vinogradnike, ki pridelujejo ta odlična vina.

Zgodaj zjutraj smo se iz Velike Doline podali na pot, vendar smo kaj kmalu, čez slabo urico, že uživali ob odlični kavici in pecivu v gostišču Šempeter v Bistrici ob Sotli.

Pot smo okrepčani in dobre volje nadaljevali v smeri Lendave, kjer smo se najprej ustavili v Bogojini, na lepo urejeni turistični kmetiji Puhan. Tam nas je prijazno pozdravil mladi gospodar in nas povabil v svojo klet. Po degustaciji njihovih vin, tudi traminca, so nas postregli z odličnim bogračem.

Pot nas je naprej vodila do stolpa Vinarijum nad Lendavo, kjer smo se, večina s pomočjo dvigala, povzpeli na vrh stolpa in uživali v čudovitem razgledu. Naše članice so poskrbele za prigrizek, člani za tekoče zadeve in že smo hiteli proti Madžarski.

Na Madžarskem smo se razdelili v dve skupini, ker sta bili kleti premajhni za vse nas naenkrat. Tudi tu so nam med drugim postregli s traminci, vendar smo si bili enotnega mnenja, da slovenska vina zaenkrat zmagajo.

Pozno popoldan smo se odpeljali na Hrvaško kjer smo obiskali še enega vinarja. Tokrat smo se ustavili v kraju Dragoslavec, v kleti Dvanajščak Kozol, kar se je iskazalo za odlično izbiro. Ob njihovih vrhunskih vinih in domačih prigrizkih je pesem kar sama stekla. Čeprav s težkim srcem, smo se morali od prijaznih gostiteljev posloviti, saj so nas nedaleč stran, v kraju Lopatinec že pričakovali.

Zadnja postaja tega dne so bili Međimurski dvori, odlična gostilna kjer smo  ob dobri hrani, pijači in ob živi glasbi preživeli lep večer.

V poznih večernih urah smo se vsi razposajeni in dobre volje vrnili v naš kraj, med naše vinograde, na naše prelepe griče.

Fotogalerija z eksurzije>>>>

728 Ogledi