Spomladanska ekskurzija DV Dolina – Jesenice “Po Bizeljskem in Kozjanskem”

Spomladanska ekskurzija DV Dolina – Jesenice                   “Po Bizeljskem in Kozjanskem”

Nekako se vsako leto spomladi v društvu odločimo za krajši izlet in če je le mogoče radi obiščemo nam bližje kraje in domače ponudnike turističnih in drugih zanimivosti. Tudi letos smo se na prvo lepo in sončno soboto, 22. aprila 2023, odpeljali preko “meje” na Štajersko, natančneje obiskali smo Bizeljsko in Kozjansko.

Naša prva postaja je bila pri Najgerjevih v Brezovici, kjer smo si ogledali njihovo repnico. Seveda brez degustacije vin ni šlo. Tudi za prvo malico so poskrbeli. Ugotovili smo, da bi bila repnica odlično zaklonišče ob potresu, saj prenese velike obremenitve. Če pa je v njej shranjena dobra kapljica še toliko bolje. Smo pa vseeno bili veseli, ko smo prišli ven in se prepustili toplim žarkom sonca.

Pot smo nadaljevali na Bukovje, kjer smo bili najprej nagrajeni s čudovitimi razgledi, nakar nas je sprejela ga. Lea Babič in nam predstavila svojo zbirko majolik. Navdušeni smo bili tudi z njenimi drugimi hobiji, saj je gospa Lea vsestranska. Leta 2015 je bila razglašena celo za kmetico Slovenije. Poskusili smo še sveže pečen bizeljski ajdov kolač in že smo se poslovili od Babičevih.

Za nekaj časa smo zapustili bizeljske griče in se med kratko vožnjo proti Kozjanskemu malo poučili o teh krajih in prebivalcih, saj je Irena izkoristila vsako minuto in nam natrosila zanimivosti in zgodovinska dejstva o krajih skozi katere nas je pot vodila tega dne.

V Bučah, natančneje v Vrenski gorci nas je dočakal mlad vinogradnik in nam na zanimiv način predstavil njihovo posestvo na Gruski in njihov vinotoč Mramor. Bilo je rahlo vetrovno, a nismo se pustili motiti, saj so Markove zgodbe, vina iz njihove kleti in odlična ocvirkova pogača prevzeli našo pozornost.

In že so nas pričakovali v Kozjem, v gostilni Kozjanski dvor. Po odličnem domačem kosilu in kapljici rujnega je zapela Vinkova harmonika in noge so same odhitele na plesišče. Odlična družba, dobra hrana in pijača, potem pa še domača viža harmonike… sprostitev za dušo in telo. Bili smo priča akciji tamkajšnjih gasilcev in domačinov, ki so ravno takrat mimo pripeljali majnik. Takšnega še nismo videli. Bilo je potrebno veliko spretnosti in iznajdljivosti, da so uspeli drevo dolgo 33m, uspešno pripeljati v dolino. Tudi njih je spremljala pesem harmonike in glej ga šmenta, kar naenkrat smo postali ena velika skupina.

Vrnili smo se na Bizeljsko, kjer smo imeli v načrtu obisk kleti penin Istenič. V dogovoru z našo članico Barbaro Istenič, ki se nam je tega dne pridružila na izletu, nas je dočakal kletar Andrej in nam najprej s pomočjo filma predstavil delo in proizvodnjo penin, potem pa nas popeljal še skozi proizvodnjo, kjer nam je nazorno prikazal pot njihovega produkta od grozdja do steklenice penine za prodajo. V lepem domačem prostoru za degustacije smo nadaljevali z druženjem. Seveda brez pokušanja odličnih penin ni šlo, kakor tudi brez domače pesmi. Ireni je celo pripadla ta čast, da jo je gospa Barbara razglasila za viteza, saj je z eno potezo ogromne sablje prav elegantno odprla penino. Lepo doživetje za vse prisotne.

In že je noč prekrila deželo, prekrila “mejo” med Krajnsko in Štajersko in ne da bi se zavedali, se je dan končal. Bili smo zadovoljni in veseli, saj smo se še enkrat lepo imeli. Se že veselimo jesenske ekskurzije.

Irena Bogovčič

 

 >>>Spomladanska ekskurzija “Po Bizeljskem in Kozjanskem”

 

 

281 Ogledi