Predavanje Varstvo in foliarna prehrana vinske trte

Predavanje Varstvo in foliarna prehrana vinske trte

V petek 15.3.2019, je v organizaciji Društva vinogradnikov Dolina-Jesenice, v prostorih KS Jesenice na Dol., potekalo predavanje pod naslovom VARSTVO IN FOLIARNA PREHRANA VINSKE TRTE.

Prisotne je pozdravil namestnik predsednika g. Ljubo Bizjak, ki je izpostavil, da je takšen način prenosa podatkov, med pridelovalci grozdja in ponudniki zaščitnih sredstev, še kako dobrodošel, saj imajo le ti možnost, da se o perečih problemih in tematiki pogovorijo s strokovnjakom, ki jim poleg nasvetov ponudi tudi konkretne rešitve.
Nato pa je v imenu podjetja Karsia, prisotne nagovoril g. Marjan Kragl, univ.dipl.ing.agr., ki je na preprost in vsem razumljiv način podal prepotrebne informacije povezane z boleznimi vinske trte, prehranjevanju vinske trte in negi pasu v vrsti.
Prisotne je seznanil z novostmi povezanimi z zaščito vinske trte ob napadih najrazličnejših bolezni in škodljivcev kot so:
– peronospora
– oidij
– črna pegavost
– siva grozdna plesen(botritis)
– ESCA (kap vinske trte)

Predavatelj je slušateljem s pomočjo fotografij, predstavil razvojne procese teh bolezni, potek okužbe, znake in simptome s katerimi bolezni spoznamo in tako pravočasno ukrepamo.
V nadaljevanju se je dotaknil tudi problema ob napadih pršice, zemljemerke, sovk(vešče), zelene trtne stenice, grozdnega sukača, vse bolj nadležne plodove vinske mušice in trsne rumenice(ameriški škržatek).

Ob koncu predavanja je g. Kragl podal še nekaj informacij tudi o prehranjevanju vinske trte, o posledicah pomanjkanja fosforja, magnezija, kalija in o preprečevanju sušenja pecljevine ter o negi pasu v vrsti.
Prisotni člani so bili s predavanjem zadovoljni, saj so izvedeli veliko novega in koristnega, kar jim bo v pomoč pri njihovem delu. Vabljeni tudi ostali, da se pri podobnih predavanjih pridružite.

Vse potrebne informacije o podjetju najdete tukaj Karsija

Foto galerija s predavanja!

599 Ogledi