10. tradicionalni vinogradniški pohod (2020)

10. tradicionalni vinogradniški pohod (2020)

V prazničnem jutru, v soboto, 8. februarja, je bil pogled na zbrano množico z eno besedo čudovit. Člani DV Dolina – Jesenice so že desetič zapored organizirali pohod v počastitev našega največjega pesnika Franceta Prešerna in kulturnega praznika.  

V prijaznem okolju Kmetije Svetnik v Gaju so nas najprej z domačimi dobrotami pogostili tamkajšnji člani vasi Gaj in Ribnica. Sledil je kulturni program. Najprej smo prisluhnili Zdravljici, ki so jo zapeli domači Slavčki. Program je povezovala tajnica društva Darja Šumlaj ter nam za začetek povedala nekaj besed o kulturi in pomenu le-te. V nadaljevanju je prisotne pozdravil predsednik društva Martin Kvartuh, ki ni skrival zadovoljstva nad dobrim delom društva in množično udeležbo. Sledila je recitacija Prešernove pesmi v izvedbi Nadice Črpič, Irena Bogovčič pa nam je prebrala svojo lastno pesem Dolinski zvon. Ob koncu so nam ponovno zapeli Slavčki.

Okrepčani in dobre volje smo se podali na pot, ki nas je vodila preko Male Doline na Veliko Dolino, v Brezje, na Ponikve, Laze in skozi Koritno nazaj v Gaj. Povsod so nas s prigrizki in pijačo postregli člani društva in drugi krajani. Obiskali in ogledali smo si tudi Vogrinov hram v Vršku nad vasjo Brezje, ki hrani čudovito zbirko že skoraj pozabljenega orodja kmetov, vinogradnikov in obrtnikovtega kraja. 

Dan smo sklenili ob odličnem golažu, ki so ga prav tako skuhali naši člani. Kot se za vinogradnike spodobi, smo ob zvokih harmonike bratov Blaža in Marka Vogrina še zapeli in zaplesali.

Foto utrinki

Irena Bogovčič, foto: Andrej Kvartuh

716 Ogledi