Postavitev klopotca na čateškem krožišču

Postavitev klopotca na čateškem krožišču

V tednu, ko je vse v znamenju cvička, saj se v Trebnjem v petek, 24. 5. 2019, s povorko vinogradniških društev Dolenjske začenja 47. Teden cvička, smo se v našem Društvu vinogradnikov Dolina – Jesenice odločili za dogodek, s katerim smo hoteli na svojstven način opozoriti na delo in skrb vinogradnikov skozi vse leto.

V minulem deževnem torkovem popoldnevu se je na Čatezu ob Savi, na tamkajšnjem krožišču, zbralo lepo število naših članov, ki so tam zasajenim trtam dodali nov klopotec. Stari je namreč lansko leto zaradi starosti nehal peti in ga je letos nadomestil lep, nov, iz hrastovega lesa narejen klopotec. Ob dobri kapljici in prigrizku je delo steklo in ne malo mimoidočih se je ustavilo, se pozanimalo o delu in namenu tega dejanja. Naši člani so bili deležni veliko pohval in čestitk za svoje delo in ohranjanje tradicije.

Čeprav se po starih običajih klopotec postavlja na veliko mašo, praznik Marijinega vnebovzetja, 15.avgusta, kateri je posvečena tudi naša prelepa dolinska cerkev, smo letos to opravili prej. Veliko je turistov v naših krajih in zakaj se ne bi ob pogledu na klopotec vprašali o njegovem pomenu. Zato v bodoče nameravamo postaviti tudi tablo z razlago.

V vsakdanji naglici mogoče komu le zaigra srce, ko sliši v jutranjih urah čudovito pesem našega klopotca in ko mimoidoče spomni, da smo tu na tem majhnem koščku zemlje doma pošteni, srčni in pridni ljudje, ki ljubimo naravo in pridelujemo dobro vino.

Irena Bogovčič
Foto: Andrej Kvartuh

Za ogled članka objavljenega v Posavskem obzorniku kliknite  tukaj.
622 Ogledi